środa, 19 lutego 2014

Zapiekanka z brukselką



Szybka zapiekanka  na obiad. Jej plusem jest to że nie ma sera zapiekanego który jest dobry ale tuczący. Znikła bardzo szybko. Zrobiłam w wersji na ostro i taka mi bardzo zasmakowała.














7 ziemniaków
15 brukselek
1 cebula
1 kiełbasa wiejska podwędzana
2 marchewki
10 pieczarek
papryka słodka Kamis
ognista mieszanka przypraw młynek Kamis
przyprawa do pomidorów Kamis
natka pietruszki


Ziemniaki gotuję w mundurkach. Jak ostygną obieram i kroję w plastry. Cebulkę obieram i i kroje w piórka. Przesmażam na paleni na oleju razem z obraną i pokrojoną marchewką. Marchew ma być aldente. Pod koniec dodaję pieczarki obrane. Brukselkę gotuję aldente, odcedzam. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki, dodaję marchewkę, cebulkę, pieczarki,brukselkę, plastry kiełbasy. Całość posypuję przyprawą do pomidorów, ognistą przyprawą oraz papryką słodką. Nie dodałam soli ponieważ przyprawy są już same w sobie słone, oraz kiełbasa. Zapiekam 30 minut temp 190 stopni.

10 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe wykorzystanie brukselki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tą brukselką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda, fajny pomysł na podanie brukselki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu pyszne danie i jak reszcie podoba mi się wykorzystanie brukselki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobrze ,że bez sera ,dużo warzyw ,pycha!.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam brukselkę i znowu kolorowo, jak Ty to robisz i kiedy to robisz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda doskonale :) zdecydowanie moje smaki jeśli chodzi o warzywa jak i jej ostre dodatki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super zapiekanka :) Zdrowo, pysznie i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. o jak zdrowo - to co lubie najbardziej:-)))

    OdpowiedzUsuń