niedziela, 9 lutego 2014

Tort walentynkowy migdałowy


Kolejna propozycja walentynkowa :-)














Biszkopt:
6 jaja
1 szklanka mąka tortowa
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukier kryształ ja dałam mniej niecałą

Masa:
500 ml śmietany kremówki
250 gram mascarpone
2 łyżki płaskie cukier puder
2 łyżeczki fix do śmietany
olejek migdałowy kilka kropel

Dekoracja:
200 gram truskawek świeżych
1 galaretka malinowa
400 ml wody
100 gram płatki migdałowe Kresto

Przełożenie: konfitura z czerwonej porzeczki akurat taką miałam 1/2 szklanki

Poncz:
1 cytryna
3/4 szklanki wody
3 łyżki syropu czekoladowego

Biszkopt
Jaja wbijam do iski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Dodaję przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną po jednej łyżce i delikatnie mieszam już ręką nie mikserem. Formę w kształcie serce wykładam dno papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę około 35-40 minut.


Dekoracja serce:
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Pojemnik prostokątny plastikowy wykładam folia spożywczą dno i boki. Galaretka jak ostygnie wlewam ją do pojemnika. Odstawiam do stężenia. Wyjmuję z pudełka razem z folią i foremką od pierników w kształcie serca wycinam serca. Środki małe serduszka wycinam nożykiem specjalnym do warzyw. Serca delikatnie podważam nożem i przenoszę na tort.

Masa:

Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaję mascarpone i ubijam na sztywno. Pod koniec dodaje cukier puder i fix, oraz olejek migdałowy.

Biszkopt przecinam na trzy blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i syropu. Smaruję kremem mniej niż połowa. Układam kolejny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą i układam ostatni blat który już nie nasączam. Rozsmarowuję resztę kremu na górę, boki i zostawiam do dekoracji sopelki które wyciskam szprycą. Dekoruję sercami, truskawkami. Boki obstępuję uprażonymi płatkami migdałów. Migdały mają być delikatnie uprażone na suchej patelni.



19 komentarzy:

  1. Madziu chcesz czy nie to ja się wpraszam na kawałek- ciacho wygląda obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki uroczy! Każda walentynka będzie zachwycona takim prezentem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super! i ten pomysł z sercami z galaretki jest niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny tort, każda walentynka byłaby zachwycona ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny, przepyszny! Na walentynki idealny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tym razem tort dla mnie (pizza była dla Męża) :) Migdały uwielbiam, torty - no ba! ;) Tylko kto mi to upiecze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że coś dla ciebie znalazło się :-) męża zagoń niech piecze :-) pozdrawiam

      Usuń
  7. wygląda cudnie ;) poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Am, am, am dwa kawałki. CUDO!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały, prawdziwe cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej ! Wygląda przepysznie :)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. WOOOW ! Aż mi szczęka opadła. Ale się napracowałaś :) Jednak warto było :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pracochlonny, ale z pewnoscia bylo warto:-) Wyglada cudnie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny jest :) Taki torcik z pewnością zachwyci w Walentynki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Myślałam że to z tłumacza google - polski do poprawy;) Ale ciasto wygląda pięknie, gratuluję !

    OdpowiedzUsuń