środa, 26 lutego 2014

Rogale śniadaniowe maślane



             Tym razem rogaliki maślane, chrupiące puszyste.Trzeci   dzień wypieku bułek :-)
























30 dkg mąki pszennej
5 gram drożdży świeżych
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka letniego
32 g masła

do posmarowania:
25 g masła
1 jajko roztrzepane

Do miski wykruszam drożdże wsypuję dwie łyżki mąki i wlewam letnie mleko oraz wsypuję szczyptę cukru. Melka dolewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce zaczyn ma podwoić objętość. Przykrywam miseczkę ściereczką .

 Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sok z cytryny, masło roztopione wystygnięte, jajko, zaczyn, oraz resztę mleka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiam ręką, na stolnicy, podsypuję mąka i zagniatam aż zacznie odchodzić od dłoni.

Odstawiam w ciepłe misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 części, i formuję kulki które rozwałkowuje na owalny placek o długości około 20 cm.
Każdy smaruję roztopionym masłem na zdjęciu widać, i zwijam. Układam na blaszce na papierze i przed włożeniem do pieca smaruję jajkiem roztrzepanym każdego rogala. Piekę około 20 minut temp 190 stopni termoobieg. Wytrawne Vege Śniadanie

10 komentarzy:

  1. Wspaniałe :) fajnie to wymyśliłaś by cały tydzień zamieszać przepisy na bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow!!! A ja taka głodna jestem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko! Aż wołają o masełko i konfiturę truskawkową:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne! Masełko, serek i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu cudne, takie śliczne i chrupiące, aż Ci zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O Kochana, zaszalalas:-) Moje dzieci by sie na nie rzucily:-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie bułeczki.. Dziekuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne te rogaliki, wprost się w nich zakochałam, zapisuje stronkę i z pewnością wrócę po przepis pozdrawiam ;)
    SlodkaStrona.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń