sobota, 1 lutego 2014

Łosoś zapiekany z pesto pomidorowym


Łosoś z pesto pomidorowym podbił moje podniebienie, a za łososiem nie przepadam. Z porem w towarzystwie rozpływa się w ustach. Użyłam gotowego pesto ale można zrobić samemu.
Rozpoczynam testowanie produktów z firmą Kamis, jeszcze raz dziękuję za paczkę.
 


















2 kawałki łososia bez skóry
1 mały słoiczek pesto pomidorowego
1 por biała część
1/2 łyżeczki majeranku Kamis
1 szczypta pieprzu w ziarnach Kamis
1/2 łyżeczki rozmarynu Kamis blistry
1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis blistry
1 cebula
1 łyżka jogurtu greckiego
1/2 soku z cytryny
sól
masło klarowane

Kawałki łososia marynuję, dodaję sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, sok z cytryny, pokrojoną cebulkę, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na noc. Por biała cześć kroję w cienkie krążki i duszę na maśle klarowanym na patelni . Do naczynia żaroodpornego przekładam por, dodaję kawałki łososia. Pesto pomidorowe mieszam z jogurtem i układam na łososiu. Wkładam do piekarnika na 20 minut temp 200 stopni. Przed podaniem dekoruję krążkami uduszonego pora.


8 komentarzy:

  1. O ile przypraw do przetestowania - super

    OdpowiedzUsuń
  2. ale zestaw przypraw:) danie bardzo ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie bogactwo przypraw to tylko w Polsce ,zazdroszczę ,łososia też ,wspaniały!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj będzie smacznie u Ciebie Madziu:)
    Też nie przepadamy za łososiem, ale może wypróbuję z inną rybką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina uwielbia łososia, ja mam długie zęby. Tylko jak zrobię go pod przykryciem ha ha to skubnę troszkę.

      Usuń
  5. uwielbiam łososia! z pesto jeszcze nie robiłam, podpatrzę i następnym razem zrobię wg tego przepisu. Lubię i czerwone pesto i zielone :)
    a paczka od Kamisa imponująca, jest co testować jak widzę.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i również pozdrawiam :-)

      Usuń