wtorek, 11 lutego 2014

Omlet zapiekany z porem i pieczarkami


Może być na śniadanie, ja zrobiłam omlet na obiad. Szybki, prosty kiedy czasu na gotowanie nie ma. Ciąg dalszy testowania z Kamisem









2 ziemniaki ugotowane
5 jaj
1 por biała część
15 dkg pieczarek
5 łyżek groszku z puszki
sól morska ziołowa Kamis młynek
pieprz biały mielony Kamis
płatki chili Kamis 
masło klarowane
oliwki i natka pietruszki do dekoracji


Pieczarki myję, obieram kroje na pół i przesmażam na patelni chwilę. Nie mają puścić soku. Por kroję w krążki 0,5 cm i też przesmażam na patelni na maśle klarowanym.
Jaja roztrzepuję mikserem, dodaję sól morska ziołową, pieprz biały, płatki chili. Na patelnię dużą wykładam krążki pora, pieczarki, pokrojone ziemniaki, groszek i całość zalewam masą jajeczną. Chwilę podsmażam na wolnym ogniu i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na około 10-15 minut.
Przed podaniem dekoruję oliwkami, pietruszką, groszkiem i pieczarkami.

Wytrawne Vege Śniadanie

7 komentarzy:

  1. Piękny ,troszkę przypomina hiszpańską tortille.

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda i znowu tak kolorowo u Ciebie, jak Ty to robisz
    z serdecznymi pozdrowieniami, El

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, ten omlet wyglada krolewsko!

    OdpowiedzUsuń