piątek, 17 stycznia 2014

Schab z suszonymi owocami na winie

Schabik był pyszny, soczysty rozpływał się w ustach. Dawno nie jadłam tak dobrego schabu.

















1,5 kg schabu bez kości
20 dkg suszonych moreli
20 dkg śliwek suszonych
1 szklanka wina czerwonego Celebro Italy
sól, pieprz kolorowy, olej
pietruszka natka

Schab myję, osusza i nacinam wzdłuż na całej długości w 4 miejscach na głębokości 3 cm, co około 2 cm.  Schabu nie docinam do końca czyli spodu. Solę i pieprzę dokładnie. Morele i śliwki wkładam do miseczki i zalewam winem czerwonym półwytrawnym i odstawiam na 30 minut.
Śliwki i morele na przemian układam w nacięciach. Schab zawiązuje sznurkiem bardzo dokładnie i mocno  ściskam. Układam w brytfannie skropionej oliwą i wstawiam do piekarnika na 80 minut temp 190 stopni. W między czasie podlewam winem które mi zostało z moczenia śliwek. Schab po upieczeniu obkładam kulkami pieprzu kolorowego i pokrojoną pietruszką.  Kroję na plastry.



10 komentarzy:

  1. Ten schabik nie mógł byc nie dobry,on na pewno był pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj to coś dla mnie ;) czuję, że zjadłabym cały ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mysza jak zwykle bajecznie! nie jestem mięsożerna, ale bym się na pewno skusiła :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny i pyszny!! choć ja raczej robię tylko z morelami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda doskonale :) pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń