środa, 22 stycznia 2014

Masło klarowane









3 kostki masła po 250 gramów 82 % tłuszczu


Masło przekładam do wysokiej  patelni i rozpuszczam na gazie. Nie mieszam masła. Patelnia musi być sucha.  Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją  łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana  którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw.

19 komentarzy:

  1. kolejna świetna rada! nigdy nie wpadłyśmy na to, ze masło klarowane po zastygnięciu można przechowywać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane w lodówce może stać spokojnie :-)

      Usuń
  2. Bardzo dobra porada i wielu osobom się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się takie masło przydaje w kuchni do różnych potraw.Bardzo potrzebna porada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre rady zawsze w cenie:)też robię klarowane,używam do podsmażania np.pierogów,które na maśle jednak najbardziej mi smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. można kupić już gotowe masło klarowane - ja go używam do smażenia - duszenia potraw na patelni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem że można kupić ale ja wolę sama zrobić :-)

      Usuń
  6. Poza Polską nie spotkałam się z klarowanym masłem ,ale pewnie wszystko w swoim czasie ,zrobię w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w USA mozesz bez problemu kupic, w sklepach indyjskich tez zawsze mozna spotkac. Ja gdy mieszkalam w Polsce nigdy sie nie spotkalam z maslem klarowanym sprzedawanym w sklepach:-)

      Usuń
  7. Ja zazwyczaj idę na łatwiznę i kupuję masło klarowane :)


    Zapraszam: http://pp-popolsku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz bardzo ciekawego blog, co powiesz na wspólną obserwację? :)

    http://smileewithus.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko co zrobione w domu jest lepsze :) i jeszcze mamy satysfakcję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. i po co to płacić tyle pieniędzy za gotowe masło klarowane jak w bardzo prosty sposób można je przygotować samemu w domu:) fantastyczna rada:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam takie masełko, pyszne i ma długi termin do spożycia, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Ula może stać takie masło w lodówce i stać :-)

      Usuń
  12. Zrobienie takiego masła wymaga wielkiej cierpliwości, ale jak widać warto się poświęcić - otrzymujemy coś pysznego. Podziwiam za cierpliwość. Nie pójdę więcej na łatwiznę i zrobię je sama. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma dużo pracy przy robieniu, polecam zrobić samemu :-)

      Usuń