piątek, 24 stycznia 2014

Krem pieczarkowy


Szybka zupa krem na obiad :-)











50 dkg pieczarek
1/4 selery
250 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
pietruszka natka
1 cebula
olej rzepakowy
3 łyżki grzanek

Pieczarki myję, i obieram. Następnie kroję na małe kawałki. Cebulę obieram , kroję w piórka, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej i przesmażam na patelni na oleju, dodaję pieczarki. Całość dalej duszę, dolewam bulion warzywny. Następnie przekładam do miski od robota i miksuję blenderem na gładką konsystencje. Przelewam do garnka, dodaję śmietanę, doprawiam solą , pieprzem. Chwilę podgrzewam ale nie do zagotowania. Podaję z grzankami i kawałkami pieczarek oraz pietruszką.


12 komentarzy:

  1. moja ulubiona zupa:) wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie zupy kremy, są sycące i można w nich przemycić to co dzieci nie lubią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny i jak zwykle ciekawie podany:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super, ja przepadam za takimi zupami, do tego grzanki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj jakiej mi ochoty narobilas, musze zrobic sobie taki kremik, tylko smietanke czyms zastapimy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak sama nie jem śmietanki, no ale reszta rodziny je więc robię :-)

      Usuń
  7. pyszna i szybka zupka :) uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie kremowe zupy-pyszne i sycące szczególnie zimą...

    OdpowiedzUsuń