środa, 1 stycznia 2014

Kaczka nadziewana jabłkami

 










2,7 kg kaczka świeża
70 dg obranych jabłek
3 cebule
1 łyżka majeranku
1 łyżka płaska soli
olej rzepakowy

Kaczkę dokładnie myję, oczyszczam i osuszam. Odcinam skrzydła. Dokładnie nacieram kaczkę solą i majerankiem w środku i na zewnątrz. Odstawiam na dwie godziny do lodówki żeby przeszła przyprawami. Jabłka obrane kroję na cząstki, cebule w piórka. Po wyjęciu z lodówki kaczkę nadziewam jabłkami i cebulką. Spinam szpilkami dokładnie żeby farsz nie wyleciał. Układam w brytfannie do której wlewam dwie łyżki oleju. Wstawiam kaczkę do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni i piekę. Kaczkę należy piec tyle czasu ile ona waży. Moja była pieczona około 2,5 godziny. Kaczkę piekłam w przykrytej brytfannie. 10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę z brytfanny i dopiekałam dalej. Przed podaniem wyjmuję szpilki.
















12 komentarzy:

  1. moja mama robiła taką kaczkę w święta :) mniam!!! ja sama jeszcze nie piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam wiele dobrego na temat tak przyrządzonej kaczki,ale nie miałam okazji spróbować,niemniej jednak prezentuje się znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaczka z jabłkami jest pyszna!! dodaję nieco więcej majeranku, ale to juz jak kto lubi:)
    Pięknie i pysznie Madziu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaczuchy z jabłkami jeszcze nie jadłam, ale prezentuje się WOW! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy, ale wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mam smaka na taką kaczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kawał kaczki :) lubię takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszną tą kaczkę zrobiłaś... super nadzienie! Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze mówiłem
    co jest najlepsze z ryb.
    Kaczka - przecież pływa.
    A do tego dobre wino pychota, pyszota jak kto woli smakowite danie

    OdpowiedzUsuń