niedziela, 22 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z jajem pod gwiazdami

Polecam na wigilijny stół, sałatka jest pyszna.










3 płaty śledziowe matjas
5 jajek
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydza z fasolką czerwoną
1 słoik kukurydza, korniszony miniaturki, marchewka, cebulka, marchewka w zalewie
5 łyżek majonezu
5 gałązek pietruszki
1 jabłko czerwone
1/2 cytryny


Płaty śledziowe moczę około 5 godzin w zimnej wodzie. Odsączam na sitku i kroję na małe paski. Jabłko pozbawiam nasion, i kroję na plastry razem ze skórką. Skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Z papryki czerwonej wycinam gwiazdki. Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie, następnie obieram i kroję na pół. Na półmisku układam kawałki śledzia, jabłka, papryki gwiazdki, dodaję kukurydzę z fasolą, cebulki z korniszonami i kolbami kukurydzy z zalewy. Szprycą wyciskam majonez na każdą połówkę jajka. Dekoruję pietruszką. Z cebuli czerwonej wycinam kwiaty i układam na każdym półmisku.

7 komentarzy:

  1. super, jak zawsze :)

    Ze względu na ogrom pracy w pracy nie będę zaglądać na bloga, bo jeszcze dom muszę ogarnąć, życzę Ci dużo zdrowia i rodzinnej atmosfery na święta... :) Kacha

    OdpowiedzUsuń
  2. "konkretna" sałatka :) można się najeść po jednej łyżce ( przynajmniej ja bym się najadła). Fajna i bardzo smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  3. Normalnie powinnaś mieć firmę cateringową, bo tak wszystko pięknie podajesz:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, zapowiada się smacznie no i przede wszytskim wygląda fantastycznie! Ja bym tak nie potrafiła jej ładnie ułozyc na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie zjadłabym taką sałatkę :) Madziu, życzę Ci wesołych i spokojnych świąt spędzonych w gronie rodzinnym, dużo kulinarnych inspiracji w Nowym Roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie podana ta sałatka. Chyba żal by mi było ją tknąć, żeby nie zepsuć ;)

    OdpowiedzUsuń