niedziela, 13 października 2013

Szarlotka z bezą


To moja ulubiona szarlotka, jak jeszcze jadłam słodkie zajadałam się nią. Znika w mig, smakuje najlepiej na ciepło. Jestem zakochana w jej smaku :-)







ciasto kruche:

4 żółtka
2 szklanki mąki wrocławskiej
250 gram masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

beza:
4 białka
1 szklanka cukier kryształ
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól szczypta

1,5 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki wody

Ciasto kruche:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło, które kroję nożem na kawałki, żółtka, proszek do pieczenia. Całość wyrabiam ręka ale jak najkrócej. Wstawiam do lodówki na godzinę. Formę o średnicy 25 cm smaruję masłem, i wykładam na niej ciasto kruche. Boki formy też wykładam ciastem na wysokość 1,5 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni, na 10 minut. Ciasto ma się dopiec i zarumienić.

Beza:
Do miski wlewam biało, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się świecąca. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżka.

Jabłka obieram, wydrążam i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dolewam wody, dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały. Jabłka mają się delikatnie przesmażyć. Mają zostać kawałki jabłek, a nie papka. Nie dodaję do nich cukru bo beza jest słodka. Dosypuję cynamon jak ostygną.


Na ostudzone ciasto wykładam zimne jabłka, na to ubita piana z białek, i wstawiam do piekarnika początkowa temp 150 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 70-100 i suszę bezę około 1,5 godziny.


16 komentarzy:

  1. Ostatnio jestem na etapie robienia bez ciągle, więc to akurat coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna beza, a ciasto musi smakować wyjątkowo:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała,z tą chrupiącą bezą marzenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ona dostojnie wygląda :) cudna!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale beza! Arcydzieło w czystej postaci! Pięknie wygląda i musi być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko jest co lubię.Dużo jabłek i beza.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  7. Zarąbista ta beza, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie, a beza po prostu czad:-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta beza na wierzchu wygląda baaaaaaaardzo kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O nie moge, powalilo mnie normalnie:-) Zjadlabym w calosci, nie dzielac sie z nikim:-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglada pycha wlasnie robie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robiłam we wtorek i rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń