niedziela, 20 października 2013

Cytryna z bergamotką jogurtowiec od serca






Biszkopt:
3 jaja
1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru

Masa jogurtowa:

500 ml śmietanki kremówki 30 :
500 ml jogurtu greckiego
3/4 szklanki soku cytryna bergamotka
 3 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń

Galaretka cytrynowa:

1,5 szklanki soku cytryna bergamotka
3 łyżki żelatyny
1 szklanka wody
Dekoracja serca:
1 galaretka malinowa
1 szklanka wody

Biszkopt:

Jaja ubijam razem z cukrem mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia i wsypuje pomału delikatnie mieszając. Formę okrągła średnica 26 cm smaruję, i wylewam do niej ciasto. Piekę temp 170 stopni 20 minut.

Maja jogurtowa:

Do miski wlewam śmietanę kremówkę schłodzoną, dodaje cukier waniliowy i miksuję na sztywno. Dodaję jogurt grecki. Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia, następnie dodaję 1/2 szklankę gorącej wody i rozpuszczam, dolewam sok cytryna bergamotka. Po przestygnięciu wlewam do masy jogurtowej. Brzoskwinie odsączam na sitku z soku i układam na biszkopcie. Wcześniej formę boki wykładam papierem do pieczenia. Na brzoskwinie wylewam masę jogurtową.

Galaretka cytrynowa:

Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody, następnie dodaję 1 szklankę gorącej wody, rozpuszczam. Dolewam 1,5 szklanki soku. Odstawiam do przestygnięcia.
Galaretkę malinową rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody.Po przestygnięciu wstawiam do lodówki. Jak stężeje foremką wycinam serca. Można na dnie płaskiego naczynia wyłożyć folię, łatwiej będzie się serca odrywać. Na masie jogurtowej układam serca, na nie wylewam galaretkę cytrynową. Sernik wstawiam na noc do lodówki.

11 komentarzy: