poniedziałek, 2 września 2013

Pizza orkiszowa od serca z domowym sosem pomidorowym

  Kolejny przepis w  którym testuje wina Celebro.

Miałam ochotę na pizze, przyjechali znajomi i postanowiłam podać do pizzy wino półwytrawne czerwone które idealnie się do tego nadaje.

  Pizza najlepiej smakuje z winem np. Celebro Italy

www.facebook.com/KlubCelebro







ciasto:

1 szklanka mąki pszennej Wrocławkiej
1 szklanka mąki orkiszowej
20 gram drożdży
1 łyżka oliwy
3/4 szklanki letniej wody
sól szczypta
szczypta cukru 

farsz:

1 słoiczek domowego sosu pomidorowego około 3/4 szklanki
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
7 pomidorków koktajlowych zółtych
10 oliwek czarnych
1 kulka duża mozzarella
15 plastrów salami 
1 cebula czerwona
1 pieczarka
listki bazylii
Pizza podana z winem Celebro Italy 

Do miski wsypuję łyżkę mąki pszennej, dodaję drożdże, cukier, i trochę wody, rozprowadzam. Pozostawiam do wyrośnięcia zaczyn. Następnie dosypuję resztę maki pszennej  i orkiszowej, dodaję sól, wodę pozostała i mieszam. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia  na około godzinę. Ciasto przykrywam ściereczką. Ciasto formuję w okrąg, zrobiłam to wałkiem i odstawiam do wyrośnięcia. Nagrzewam piekarnik i podpiekam spód około 10 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu smaruję domowym sosem pomidorowym, układam plastry salami, krążki cebuli, dodaję serca wycięte z papryki zółtej i czerwonej, dodaję pomidorki kowalowe żółte połówki, plastry pieczarek i podpiekam dalej 15 minut. Pod koniec dodaję plastry mozzarelli, oliwki czarne. Po wyjęciu dekoruję listkami bazylii.

11 komentarzy:

  1. Domowa pizza smakuje najlepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze, że jestem już po kolacji, bo inaczej napisałabym coś wrednego, a tak najedzona, zadowolona, stwierdzam obiektywnie: zajefajna ta pizza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia pisz, wredotę też ha ha ja jestem otwarta na wszystko pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Domowa pizza marzy mi się już od dawna-a tu jeszcze takie zdjęcia kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka na mące orkiszowej na pewno była cudna i smaczna, bo na taką wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak już pisałam piszę się na kawałek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taką domową, kolorową pizzę. Pychota! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam nigdy pizzy orkiszowej, jestem bardzo ciekawa smaku, bo wyglada pysznie, kolorowo, a to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta pizza na prawdę wygląda świetnie,apetyczna.

    OdpowiedzUsuń