piątek, 27 września 2013

Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami










3 bakłażany małe
1 woreczek ryżu dzikiego paraboloid
3 łyżki ketchupu domowego łagodnego
1/2 papryki czerwonej
15 pomidorków koktajlowych żółtych
1/2 pęczka koperku
20 dkg kurek
1/2 kulki mozzarelli
sól
pieprz
olej rzepakowy
1 łyżeczka masła


Bakłażan myję kroję wzdłuż, wycinam miąższ i solę obficie. Odstawiam na 30 minut albo dłużej. Myję dokładnie z soli, osuszam i smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym dosyć mocno. Miąższ kroje na kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Ryż gotuje w osolonej wodzie 20 minut. Przekładam do miseczki, dodaję miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę, ketchup domowy. Kurki przesmażam na masełku, i dodaje do farszu, razem z pokrojona mozzarellą. Farsz mieszam i doprawiam sola, pieprzem, dodaję koperek połowę. Bakłażana wstawiam do piekarnika na klaszcze temp 200 stopni 35 minut. Wyjmuję napełnia farszem dodaję pomidorki koktajlowe polówki i zapiekam jeszcze 10 minut. Posypuje koperkiem przed podaniem.



11 komentarzy:

  1. Mysza, ale teraz pojechałaś...Normalnie ślinotoku dostałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale napakowany gość z tego bakłażana;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne danie,z kurkami ,pyszne!!!.

    OdpowiedzUsuń
  4. nieźle wypasione te bakłażany :) zjadłabym !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, bardzo fajny pomysł na bakłażana:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, lubie takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po pierwsze chciałam powiedzieć, że cudowne zdjęcia robisz. Każde jest takie dopracowane, takie idealne. Jestem zauroczona. A ten przepis, te zdjęcia, po prostu super. Piękne i na pewno smaczne bakłażany. Jeśli smakują tak jak wyglądają, to niebo w gębie

    Przy okazji zapraszam do siebie na konkurs kulinarny http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa, nie zawsze foty mi wychodzą. Tym bardziej doceniam :-)

      Usuń