wtorek, 20 sierpnia 2013

Leczo











1 cukinia duża 1,5 kg około
1 papryczka chili
1/2 pęczka pietruszki
1 kg pomidorów
10 pomidorków koktajlowych zółtych
1 pierś z kurczaka
30 dkg boczku wędzonego
 1 cebula
sól
pieprz
bazylia świeża
olej

Cukinię obrałam i pokroiłam w kostkę dużą. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, to samo robię z boczkiem. Cebulkę kroję drobno i przesmażam na patelni, dodaję pierś, boczek i dalej przesmażam. Mięso wykładam na talerz, i na tej samej patelni przesmażam cukinię z pomidorami, które wcześniej sparzam i obieram. Warzywa duszę do miękkości, dodaje mięso, pokrojoną pietruszkę. papryczkę chili, doprawiam sola, pieprzem. Polecam dodać paprykę ja akurat jej nie miałam, więc nie dodałam. Dekoruję bazylią

”Warzywa_psiankowate_2013″

10 komentarzy:

  1. Ja myślałam, że te żółte to śliwki lub morele;-) Fajne leczo:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te zółte to z mojej plantacji pomidorki ha ha w doniczkach :-)

      Usuń
  2. Ale dziś u Ciebie smacznie i kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podane, zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, jakie apetyczne, kolorowe pycha! b. lubię takie leczo

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam leczo, ale bez mięsa, i cukinii nie obieram, zajadam sie tym prawie całe lato :) A pomidorki śliczne sobie wyhodowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne!! obowiązkowe danie letnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam domowe leczo, muszę zrobić koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń