poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kokosowe galaretki z borówkami



Kolejny przepis w ramach akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Kokosowe galaretki z wykorzystaniem wiórków kokosowych Kresto. Jest to deser dietetyczny, polecam osobom  które nie mogą spożywać cukru. Z wiórkami kokosowymi bardzo fajnie się łączy. Idealny na upalne dni :-)
















400 ml mleczka kokosowego
1 łyżka wiórków kokosowych kresto
30 dkg borówek
7 malin
15 dkg porzeczek czerwonych
3 łyżeczki żelatyny
Mięta świeża

Jedną łyżeczkę żelatyny zalewam 1 łyżką wody. Połowę mleczka kokosowego podgrzewam, i rozpuszczam w nim żelatynę. Studzę dodaję wiórki kokosowe, i wylewam do wyciętych od butelek foremek. Wsypuję 1/3 borówek, i odstawiam do stężenia, do lodówki po kątem 30 stopni. Czerwone porzeczki miksuję blenderem. 
Kolejną łyżeczkę żelatyny zalewam zimną wodą, następnie dodaję 2 łyżki gorącej wody w celu rozpuszczenia jej. Łączę z porzeczkami, i wylewam do foremek pod kątem 30 stopni. 
Postępuję tak samo z pozostałym mleczkiem kokosowym. Deser odstawiam do lodówki na 4 godziny. Wyjmuję, dekoruję malinami i borówkami na talerzu, oraz wiórkami koksowymi i miętą.

7 komentarzy:

  1. rewelacyjnie to wygląda, ja to nie mam cierpliwości do takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja na letnie desery:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tymi końcówkami butelek, bo deserki mają bardzo ładny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie wygląda :) smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń