piątek, 23 sierpnia 2013

Ketchup łagodny

Jeden z lepszych ketchupów jakie jadłam. Jak ktoś lubi ostrą wersję może dodać chili, więcej octu.












6 kg pomidorów polnych
2 marchewki średnie
1/2 selera średniego
4 jabłka
2 łyżki octu
2 łyżki cukru albo do smaku
sól do smaku
3 cebule średnie
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka gorczycy
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
olej rzepakowy

Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram,  ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liść laurowy, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej. Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania.


10 komentarzy:

  1. znakomity przepis, na pewno wypróbuje ;) !

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowita jesteś, robić ketchup samemu, w swojej kuchni, podziwiam Cię, naprawdę, i po cichu liczę na jeden słoiczek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia adres na pw i wysyłam :-) nie ma problemu

      Usuń
  3. śliczne zdjęcia i fajny przepis, muszę kiedyś zrobić taki domowy keczap

    OdpowiedzUsuń
  4. Mysza u Ciebie jak zwykle kolorowo i pięknie! Nigdy nie mogę się na te Twoje dzieła napatrzeć. A domowy keczup na pewno najlepszy na świecie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Hala, u mnie właśnie gotuje się mój keczup, już drugi dzień :-) przepis nieco inny, ale mam nadzieje, ze będzie tak pięknie wyglądał jak Twój :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba też zrobię domowy ketchup w tym roku. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis zdecydowanie do wypróbowania :) !

    OdpowiedzUsuń
  8. nie robiłam jeszcze ketchupu, ale Twój wygląda naprawdę smakowicie ;) musisz mi chyba jeden dać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie robiłam :) ogórki już porobiłam, w tym tygodniu przerabiam pomidory i paprykę :)

    OdpowiedzUsuń