wtorek, 9 lipca 2013

Zapiekanka z bakłażana i młodych ziemniaków








1 bakłażan
1 cukinia
2 pomidory
1 kulka mozzarelli
6 ziemniaków mlodych małych
5 dkg fasoli zółtej
Pietruszka natka
Sól
Pieprz
½ łyżeczki bazyli suszonej
2 ząbki czosnku

Bakłażan i cukinię myję , kroję na plastry. Bakłażana plastry solę obficie odstawiam na 30 minut. Pod wodą zmywam sól, osuszam, skrapiam obficie oliwą i grilluję plastry na grillu elektrycznym. Ziemniaki obieram, fasolkę również i gotuję aldente w osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, układam plastry bakłażana, cukinii, pomidora, sera mozzarella, oraz plastry ziemniaków. Dodaję pokrojoną fasolkę, posypuję solą, pieprzem, bazylią, dodaję sprasowany czosnek. Zapiekam 25 minut temp 180 stopni. Podaję z pietruszką.

10 komentarzy:

  1. Musi być smaczna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham bakłażana i pewnie nie mogłabym się jej oprzeć...;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, jak warzywnie! pozytywnie, że tyle kolorów.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie i smacznie wygląda ta Twoja zapiekanka, pyszna pewnie była :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna, kolorowa, ale bym ją zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawa zapiekanka ;) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wykorzystam przepis, potrzebuję czegoś zdrowego i niekalorycznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis ci się podoba, jest zdrowy :-)

      Usuń