niedziela, 21 lipca 2013

Porzeczkowo malinowy torcik











Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1szklanka cukru

Krem:

200 gram serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30 %
½ szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
½ kg porzeczek czerwonych

Poncz:

2 torebki herbaty tekanne malina dzika róża
10 dkg malin
3 truskawki
Listki mięty
½ szklanki konfitury porzeczkowej

Biszkopt:

Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na  puszystą masę. Mąkę przesiewam, mieszam i dodaję do jajek, delikatnie mieszam.Tortownicę średnica 23 cm, smaruję i wylewam do niej ciasto. Piekę temp 170 stopni 30 minut.

Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem, na końcu dodaję serek mascarpone. 1/3 masy odkładam do lodówki. Z pozostałej zrobię krem porzeczkowy
Porzeczki myję, obieram, zostawiam garstkę do dekoracji. Miksuje blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody, następnie rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Lekko schłodzoną dodaję do soku z porzeczek, i wlewam do śmietany. Robię to po jednej łyżce i mieszam. Krem na chwilę wstawiam do lodówki, uważać żeby nie ściął się za mocno.
Biszkopt kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dwie torebki herbaty zalewam 200 ml wrzącej wody i studzę. Dolny blat tortu nasączam herbatą, smaruję kremem porzeczkowym, układam na następny blat tortu, nasączam, smaruję konfiturą porzeczkową, układam kolejny blat tortu. Smaruję kremem śmietanowym. Boki tortu smaruję kremem porzeczkowym, z kremu śmietanowego robię ślimaczki. Tort dekoruję malinami, porzeczkami i truskawkami

12 komentarzy:

  1. Pycha, zjadłabym kawałek, jestem po obiedzie, a mój deser rozbił się właśnie o posadzkę w kuchni...(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uuuuuuuuuuuuuu to niedobrze że deser wylądował na ziemi. No ale nic nie zrobisz, zapraszam na mój torcik :-)

      Usuń
  2. no piękny!! aż szkoda go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczny torcik, na dodatek pięknie ozdobiony jadalnymi dekoracjami :))

    OdpowiedzUsuń
  4. A miałam się odchudzać;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I znowu tyle wspaniałości, pięknych kolorów, zapachu i smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana ale przepiękny, apetytu narobiłaś :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ma cudowny, różowiutki kolor!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda tak słodko i pysznie, że chyba zjadłabym cały ;)

    OdpowiedzUsuń