czwartek, 11 lipca 2013

Pierogi z truskawkami dwa rodzaje

 Pierogi zrobione już dawno ale tka mi zeszło. Nawet skusiłam się na kilka bez cukru. 
To moje ulubione :-)










  • 500 gram mąki
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 70 dkg truskawek
  • ½ szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • Mięta

Mąkę przesiewam do miski i dodaję ciasto i wodę i jajko. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaje kakao i i ciasto zagniatam dalej.Za pomocą szklanki lub innej formy wykrawam okrągłe placuszki. Truskawki myję, obieram, i dodaję do każdego pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu. Około 10 dkg truskawek miksuje blenderem, dodaje jogurt , cukier puder. Pierogi podaję z sosem, truskawkami i miętą.

7 komentarzy:

  1. Jakie cudowne zdjęcia pierogów!!!

    Pozdrawiam,
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super wyglądają takie dwukolorowe ;) i u Ciebie i u mnie pierogi ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Kasiu wczoraj częstowałam się twoimi, dzisiaj u mnie:-)

      Usuń
  3. cudne :) podobają mi się te dwa kolory pierogów :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. zaintrygowałaś mnie tym kakao.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pierogi z owocami:) ale czekoladowych muszę spróbowac, bo jeszcze nie jadłąm:)

    OdpowiedzUsuń