piątek, 26 lipca 2013

Letnie czekoladowe naleśniki z kremem jogurtowo śmietanowym











150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
• 2 łyżki woda mineralna
1 łyżeczka kakao czarne
olej rzepakowy
250 ml śmietanki kremówki
200 ml jogurtu greckiego
1 łyżka cukru waniliowego
6 malin
1 śliwka
1 morela
10 truskawek
5 borówek
6 gron winogrono ciemne
6 gron winogrono jasne
1 jabłko papierówka
Listki mięty
7 kulek czarnej porzeczki
2 łyżki migdałów płatków

Do miski od blendera wsypuję mąkę, dodaję, jajka, wodę gazowaną, mleko, szczyptę soli, 1 łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli, kakao i całość miksuje blenderem. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Śmietanę kremówkę miksuję z dodatkiem cukru waniliowego i dodaję pod koniec jogurt grecki. Delikatnie mieszam już łyżką. Każdy naleśnik smaruję kremem zwijam w rulon i dekoruję, malinami, truskawkami, borówkami, czarną porzeczką, z jabłka wycinam listki. Truskawki miksuję blenderem i polewam talerz. Dekoruje płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.

7 komentarzy:

  1. co za moc owoców! podanie przednie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowo i smacznie:)Wesoła kuchnia na całego!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) chętnie bym zjadła takie naleśniki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że naleśniki górą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widze, ze Ty też lubisz czekoladowe naleśniki :) wygladaja pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń