piątek, 12 lipca 2013

Letnia frittata z bobem i fasolką




  •  6 jaj
  • ¾ szklanki obranego bobu
  • 3 łyżki groszku zielonego obranego
  • 4 marchewki małe młode
  • 15 strąków fasoli zielonej i żółtej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • Pietruszka do dekoracji   
  •  
  • Jaja wbijam do naczynia i roztrzepuję mikserem, dodaję, sol , pieprz. Fasolkę obieram, marchewkę też, i gotuję razem z bobem w osolonej wodzie około 4 minuty. Warzywa wyjmuję i wrzucam groszek zielony który gotuję około 2 minuty. Bób obieram z błonek. Fasolkę kroję na kawałki, marchewkę też. Do masy jajecznej dodaję wszystkie warzywa. Zostawiam dwie marchewki do ozdoby. Masę jajeczną wylewam na patelnie i pod przykryciem na wolnym ogniu smażę około 20 minut.Frittata musi się ściąć na środku. Talerz dekoruję pietruszką, i gwiazdkami z marchewek.

8 komentarzy:

  1. Radośnie i kolorowo. :)
    To się nazywa jedzenie, które cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje doświadczenie z bobem i jajkami to jak na razie jajeczka faszerowane bobem ;) Taka frittata to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam frittatę <3 z bobem i fasolką jeszcze nie próbowałam, ale na pewno się skuszę w niedługim czasie. Kolorowo, radośnie, pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mnie zaskoczyłaś :)Bardzo pozytywnie oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  5. taki małe porcyjki, na jeden chaps :]
    urocze zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo pomysłowo :) zazwyczaj jadamy bób na samo, choć w tym roku to się pewnie zmieni :)

    OdpowiedzUsuń