wtorek, 2 lipca 2013

Kruche ciasteczka migdałowe











200 gram masła
1 ¼ szklanki mąki tortowej
1 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
½ szklanki cukru
6 łyżek płatków migdałowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieram razem z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodaję jajko i dalej ucieram. Na końcu przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną, dodaję proszek do pieczenia i płatki migdałowe. 2 łyżki płatków zostawiam do dekoracji. Ciasto wstawiam do zamrażalnika na godzinę. Formuję ręką kulki które spłaszczam, robię widelcem zygzaki, posypuję płatkami. Wstawiam do piekarnika na temp 170 stopni 15 minut. Ciastka wykładam na blaszce na papierze do pieczenia. Cukru można dodać więcej jak ktoś lubi słodkie ciastka.

6 komentarzy:

  1. Piękne się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne,takie kruche,ja robię dzisiaj mufinki z dodatkiem masła orzechowego z Lidla i odrobiną czekolady,są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie :) idealne dla moich dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie znalazłam inspirację na podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię kruche ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń