sobota, 27 lipca 2013

Konfitura z czarnej porzeczki














1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru żelującego 1:1

Porzeczki myję, obieram, osączam z wody. Do garnka wsypuję porzeczki, następnie cukier żelujący. Zostawiam na 5 godzin aż puszczą sok. Następnie podsmażam około 4 minuty. Miksuję blenderem, przekładam do słoiczków. Słoiki wkładam do garnka z wodą i zagotowuję.


10 komentarzy:

  1. I już, a tyyyle pychoty zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, ale wspaniała! uwielbiam takie konfitury!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię, też już zrobiłam kilka słoiczków :)


    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ten dżem, czy konfiturę, moja babcia i mama zawsze to robiły, a ja jakoś wolę je jeść niż robić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam taką konfiturą smarować blaty ciasta by przełamać ich słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam przetwory z porzeczek :) najchetniej widzialabym je w ciastach lub nalesnikach z bita smietana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Kasiu ja też uwielbiam czarną porzeczkę ale teraz to już dżemy nie dla mnie :-)moja mama wcina

      Usuń