sobota, 20 lipca 2013

Grillowane gruszki z kuskusem i camember













  • 2 gruszki
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • ½ camembert
  • 4 krewetki koktajlowe
  • ½ papryczki chili
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 6 oliwek czarnych
  • 3 oliwki zielone
  • Tymianek świeży
  • 2 łyżki oliwy
  • Sol szczypta
  • Pieprz szczypta
  • ½ łyżeczki oregano suszone
  • ½ łyżeczki Bazyli suszonej
  • Bazylia listki
  • ½ cytryny

Gruszki myję, osuszam i kroję na pół. Wydrążam środek i skrapiam sokiem z cytryny. Gruszki nie ściemnieją. Krewetki marynuję w oliwie, dodaję bazylię i oregano suszone, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę chili. Gruszki i krewetki grilluje na grillu elektrycznym. Kaszę kuskus przelewam najpierw zimną wodą, a następnie zalewam wrzątkiem. Powyżej Linii kaszy. Odstawiam na 5 minut, dodaję szczyptę soli. Z grillowane gruszki napełniam kuskusem, dodaję ser camembert, krewetkę i polówkę pomidora. Gruszki układam jeszcze na chwile na grillu, żeby ser się rozpuścił. Talerz dekoruję pomidorkami, oliwkami, i listkami Bazyli. Na każda połówkę gruszki układam gałązkę tymianku.

9 komentarzy:

  1. Pysznie "napakowane" gruszki! :-) Pomysł świetny, tak ładnie to wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz pyszniej u ciebie,gruszka z fajnym nadzieniem,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne, super wykonanie, naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają nieziemsko i te dekoracje, piękne: )

    OdpowiedzUsuń
  5. śwetnie wyglądają:0 chętnie bym zjadła taką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi się te gruszki podobają :) i zdrowo i pysznie i jeszcze ta krewetka na deser :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O jak to pieknie i smakowicie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się spodobał ten pomysł na gruszkę, ale nie w deserowym wydaniu. I jeszcze bardzo dekoracyjnie wygląda taka przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurcze, nie wpadlabym na to, zeby gruszki grillowac :) super wygladaja ;)

    OdpowiedzUsuń