środa, 29 maja 2013

Sztufada na sałatce z mniszka lekarskiego z rukolą

Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"




70 dkg wołowiny
10 dkg słoniny
1 cebula
½ selera
1 marchewka
Liść laurowy
5 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka piwa
1 burak pieczony
1 garść mniszka lekarskiego
1 garść rukoli Fit & Easy.
6 pomidorków koktajlowych
1 woreczek kaszy gryczanej
¼ ogórka zielonego
½ papryczki chili
2 łyżki oliwy
Kwiaty bratka

Mięso myję dokładnie. Przyrządzam marynatę. Do garnka wlewam szklankę wody przegotowanej, dodaję oliwę, piwo, cebulę piórka, przyprawy. Mięso marynuję 24 h, można dłużej. Wyjmuję i szpikuję słoniną pokrojoną w paski. W głębokiej patelni na oliwie mięso duszę na małym ogniu. Dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę, seler. Duszę aż wołowina będzie miękka. Kroję na plastry. Kaszę gryczana gotuję w osolonej wodzie 15 minut. Warzywa z sosu dodaję do kaszy i mieszam. Mięso podaję na rukoli, mniszku lekarskim, dodaję pomidorki, papryczkę chili, kwiaty bratka. Podaję z różą z buraka pieczonego, dekoruję talerz ogórkiem zielonym i listkami bazylii.
Sałatki przepisy Fit & Easy

4 komentarze:

  1. pięknie podany obiad, zwłaszcza buraczkowa różą... dlA mnie spuer pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczami można jesć, pięknie i apetycznie wygląda ;) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz w życiu robiłam sztufadę, na swoje 30-te urodziny, ale to tak dawno było ;-) Na sałatce jak domniemywam resztki obiadowe zaserwowane ;-)? Fajna sprawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodź za wołowiną nie przepadam to Twój obiad jest tak piękny, że na pewno bym się skusiła !

    OdpowiedzUsuń