sobota, 4 maja 2013

Sałatka z dzikim ryżem i krewetkami





6 liści sałaty masłowej
10 krewetek królewskich
½ opakowania mozzarelli kulki małe
1 cebula czerwona
7 gron winogrono ciemne
5 pomidorków koktajlowych
6 oliwek zielonych
½ papryczki chili
5 łyżek ryżu dzikiego ugotowanego
Sól
Pieprz
½ łyżeczki Bazyli suszonej
½ łyżeczki oregano suszone
Olej
3 łyżki sosu vinegrette

Krewetki marynuję w oliwie, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano, pokrojoną papryczkę chili. Odstawiam na 30 minut. Smażę na patelni 1 minutę. Sałatę myję, osuszam, strzepię, i układam na talerzu. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dziki ryż, winogrono, mozzarellę. Następnie dodaję pomidorki koktajlowe, krewetki, oliwki. Sałatkę polewam sosem vinegrette.

8 komentarzy:

  1. Świetna sałatka. U mnie dziś też sałatka ale z prażonymi migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połaczenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne pysznosci:-) U mnie tez ryz dzisiaj:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym :) tyle kolorów i te krewetki :D sama dziś kupiłam i jutro robię na obiad!!

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna kolorowa, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, wygląda imponująco!
    te składniki, te smaki. coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha! piękna, kolorowa, zdrowa i na pewno smaczna!!! :)

    OdpowiedzUsuń