czwartek, 30 maja 2013

Pomarańczowo czekoladowe z maszynki ciacha



Zostałam zaproszona przez firmę Bielmar do przetestowania ich produktów. Oczywiście na tych ciastkach nie poprzestanę testowania. Uwielbiam piec ciacha, a margaryny Bielmar idealnie do tego nadają się.
















½ kg mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko całe
1 żółtko
20 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
20 dkg margaryny zwykłej Bielmar
Szczypta soli
Polewa:
½ tabliczki czekolady
6 łyżek mleka
Orzeszki arachidowe drobne

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli, margarynę, jaja, skórkę pomarańczową. Całość kroję nożem, i zagniatam. Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny. Następnie za pomocą specjalnej nakładki wycinam ciastka o rożnych kształtach maszynką do mięsa. Ciastka układam na pergaminie na blaszce i wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 160 stopni. Czekoladę, kroję na mniejsze kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, dolewam mleko. Po ostudzeniu ciastka dekoruję polewą czekoladową i posypuję orzeszkami.

9 komentarzy:

  1. jakie ładne:)) Uwielbiam takie ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacha moja babcia robila:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne:-) Tez robiłam dzisiaj ciasteczka:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja babcia tez takie robiła :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak one apetycznie wyglądają! Po prostu do schrupania!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale śliczne ciasteczka :) wyślij mi kilka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta partia już zjedzona, ale będę piec jeszcze więc mogę wysłać :-)tylko gdzie ?

      Usuń
  7. Takie babcine, czyli najpyszniejsze ;)!

    OdpowiedzUsuń