sobota, 25 maja 2013

Pasztet z selera ze szparagami



Uwielbiam seler, jest zdrowy, ma tyle właściwości.Bardzo lubię wegetariańskie odmiany pasztetów.Przy sezonie szparagowym można pokombinować, i dodać szparagi do pasztetu. 

















2 selery średniej wielkości
2 cebule
3 jajka
1 szklanka bułki tartej
1 kostka margaryny
Sól
Pieprz
1 łyżka przyprawy maggi
Majeranek
6 szparag zielonych
Cukier

Seler i cebulę obieram. Myję, a następnie ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, i stopioną margarynę. Jak masa przestygnie dodaję żółtka, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą magii, majerankiem.Na końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Masę wykładam do foremki małej, wyłożonej papierem. Szparagi gotuję aldente w solonej wodzie, z dodatkiem cukru. Układam w foremce po 3 sztuki na dwóch poziomach. Pasztet piekę godzinę w  temperaturze 180 stopni.

14 komentarzy:

  1. jak zwykle - pięknie podane i przyozdobione! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się zjawiskowo:-)) Mogę się poczęstować, bo język mi zaraz ucieknie;-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena częstuj się jeszcze został, bo zrobiłam dwa :-)

      Usuń
  3. Wyglada doskonale! Jestem pelna podziwu, padlam normalnie przy kompie:-) Nie wspomne o walorach zdrowotnych, genialne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda! Samo to zachęca do jego spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie z tymi szparagami :) ja zawsze dodaję żurawinę albo brzoskwinie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następnym razem skorzystam z twojej rady i dodam żurawinę :-)

      Usuń
  6. ależ musi być pyszny :) zdecydowanie za mało robię pasztetów !!

    OdpowiedzUsuń
  7. margaryna ? czy mozna ją czymś zastąpić

    OdpowiedzUsuń