poniedziałek, 20 maja 2013

Mielone z dorsza z cukinią w sosie chrzanowym






60 dkg filet z dorsza
1 cukinia
1 cebula duża
1 bułka pszenna
1 jajko
1 ząbek czosnku
7 łyżek bułki tartej
Sól
Pieprz
½ szklanka mleka
olej
Sos chrzanowy:
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
Woda
1 łyżka chrzanu tartego

Bułkę moczę w mleku. Dorsza miksuje blenderem razem z bułką. Cebulkę kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do dorsza, razem z startą na tarce cukinią. Dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz, jajko. Całość mieszam i formuje kulki, które obtaczam w bułce. Klopsy smażę na patelni. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę chwilę przesmażam, dolewam wodę, Chwilę podgotowuję, dodaję sól, pieprz, chrzan.

7 komentarzy:

  1. cukinia:) to jest to co lubię:) a w takim połączeniu musiała smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, dorsz z cukinią - super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie :) jeszcze nigdy sama nie robiłam kotletów rybnych, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja bardzo apetycznie i na zdjeciach maja piekny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  5. pewnie o wiele zdrowsze od znanych mi mielonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To moje smaki. Kotlety mielone - tylko z ryby!:)

    OdpowiedzUsuń