środa, 22 maja 2013

Krem selerowo pietruszkowy








1 kg selera korzeń
4 ziemniaki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
1,5 litra bulionu warzywnego
Sól
1 łyżka przyprawy Maggi
3 dkg sera lazur złocistego
olej

Seler i ziemniaki obieram, a następnie dokładnie myję. Kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję w piórka i przesmażam na patelni razem z czosnkiem. Dodaję ziemniaki, seler pokrojoną, chwilę podsmażam, i zalewam bulionem. Całość gotuję około 30 minut i na końcu miksuje blenderem. Doprawiam solą, i przyprawą Maggi. 1/3 kremu odkładam i dodaję pokrojoną pietruszkę. Również miksuję. Na talerz wykładam krem selerowy i pietruszkowy. Dodaję ser lazur złocisty, listki pietruszki i kwiatki bratków.

  

8 komentarzy:

  1. Gratulacje Mysza:-) To pieknie podana i niesamowicie zdrowa zupka - seler ma tyle zdrowych wlasciwosci, ze mozna wyliczac kilka minut. Super - tak pieknie i zdrowo, az mi sie milo zrobilo jak to zobaczylam:-) Chetnie bym wpadla na maly talerzyk...

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie nawet zupa wygląda jak z disneylandu ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na zupę, wygląda bardzo łądnie nic tylko brać za łyżkę i wycinać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a Ty znów czarujesz:) pięknie podana pyszna zupka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. po prostu piekny :) czuje, ze by mi smakowal, bo wyglada pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdjęcia jak obrazek tak ładne

    OdpowiedzUsuń