poniedziałek, 13 maja 2013

Cytrynowe ciasteczka z czarną porzeczką











3,5 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
1 kostka masła
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
1 cytryna
1/3 szklanki konfitury domowej z czarnej porzeczki

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, jajka, skórkę z otartej cytryny oraz sok. Cytrynę wcześniej sparzyłam wrzątkiem. Ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu rozwałkowuję ciasto, jeżeli klei się podsypuję mąką. Wycinam foremką serca. Wierzch ciasteczek, z serc wycinam kółka, użyłam nakrętki od butelek. Wykładam na blaszkę na pergamin. Wstawiam do piekarnika na 12 minut temp 160 stopni. Po przestygnięciu smaruję ciastka konfiturą z czarnej porzeczki, i składam sercem z dziurką.

9 komentarzy:

  1. Oj lubie takie ciasteczka, tez kiedys pieklam podobne. Teraz raczej nie uzywam bialej maki, ale od Ciebie chetnie bym sprobowala takie jedno ciacho...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie apetyczne, słodko wyglądają :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne serduszka,ciekawe dla kogo je zrobiłaś.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla rodzinki zrobiłam. Sama nie jem ale głodomory w domu są. :-)

      Usuń
  4. Idealne ! Wyglądają słodziutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja poprosze jedno takie serduszko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale by mi się przydały , jutro do mnie koleżanka wpada:)

    OdpowiedzUsuń