piątek, 12 kwietnia 2013

Wegańskie leczo z bakłażanem




1 bakłażan
2 cukinie
1 papryka czerwona
2 cebule czerwone
1 opakowanie kotletów sojowych
3 gałązki pietruszki zielonej
Bazylia świeża
250 ml przecieru pomidorowego domowego
Sól
Pieprz
½ łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka warzywka
olej

Bakłażan, cukinie myję dokładnie i kroję w kostkę. Kotleciki sojowe zalewam litrem gotującej wody, dodaję warzywko i ostawiam na 15 minut aż napęcznieją. Po tym czasie odcedzam je, kroję na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju podsmażam cebulkę pokrojoną w piórka, dodaje cukinie, bakłażan i duszę chwilę. Dodaję paprykę czerwoną pokrojoną, kotleciki sojowe. Na końcu dolewam przecier pomidorowy, dodaję sól, pieprz, paprykę ostrą, pokrojoną pietruszkę. Dekoruję bazylią świeżą

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam jadłam! Jest lekkie, smaczne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widze, ze uwielbiasz dekorowac swoje potrawy, wychodzi Ci to wspaniale:-) Ja mam od jakiegos czasu faze na robienie takich samych jak Ty rozyczek ze skorki pomidorow czy z buraka, ostatnio zrobilam nawet z obranej marchewki:-)Z braku czasu nie dekoruje tak czesto, ale jak sie zabiore to sprawia mi to wielka radoche:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie wiem kiedy zaczęłam dekorować. Zaczęło mi to sprawiać przyjemność. Lubię jak jak ładnie na talerzu, ale tak jak piszesz na to potrzeba czasu. Ja akurat go mam czasami w nadmiarze.Zauważyłam też że jak bawię się na talerzu bo to czasami zabawa, to zapominam o moich problemach, po części to chyba moja ucieczka od rzeczywistości :-) Fajnie, że też dekorujesz będę ci kibicować :-)

      Usuń
  3. świetny przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha :) bardzo lubię kotlety sojowe :) dawno nie jadłam, dzięki za przypomnienie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z bakłażanem nic nie odpuszczę...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :) robię coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń