środa, 3 kwietnia 2013

Poświąteczna sałatka z jajem i łososiem







2 jajka
5 liści sałaty strzępiastej
5 pomidorków koktajlowych
10 oliwek zielonych
1 płat łososia wędzonego
¼ ogórka zielonego
1 cebula czerwona
1 papryczkę chili
2 łyżki rzeżuchy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól
Pieprz

Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie. Sałatę myję, osuszam , strzępie. Na talerz wykładam sałatę, kawałki łososia, ćwiartki jajek, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Czerwoną cebulkę obieram i kroję w piórka, dodaję plasterki ogórka zielonego, oliwki, pokrojoną papryczkę chili. Posypuję rzeżuchą. Z musztardy, soku z cytryny, oliwy, robię sos, dodaję, sól, pieprz. Całość mieszam i polewam sałatkę.

10 komentarzy:

  1. ale pyszny półmisek witamin :) jak zwykle pięknie, zdrowo o kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łosoś i jajko to naprawdę smaczna para! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po świętach jak znalazł - lekka i zdrowa :)

    --
    Zapraszam również do siebie: http://www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod urokiem Twoich fotek i sałatek, mniam, same smakowitości:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sam widok w brzuchu mi burczy. Twoje sałatki są bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie widziałam piekniej podanych potraw!! Na sam widok chce pożreć monitor :) Ślicznie i zdrowo gotujesz, a ta sałatka jest BOSKA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za tak miłe słowa. Cieszę się że komuś się podoba :-) i motywuje mnie do dalszego kucharzenia :-)

      Usuń