niedziela, 7 kwietnia 2013

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie










1 kaczka 2 kg
Farsz
15 dkg wątróbki drobiowej
15  dkg serc drobiowych
1 udko z indyka
15  dkg boczku wędzonego
1 jajko
1 bułka
½ szklanki mleka
Sól do farszu
Pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli do natarcia kaczki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ja całą wewnątrz i zewnątrz majerankiem i solą. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę mielimy maszynką do mięsa. Do Farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku, sprasowany czosnek, jajko, sól, pieprz. Całość mieszamy i nadziewamy naszą kaczkę. Farsz mocno ubijamy. Kaczkę zaszywamy nitką. Wkładamy do rękawa i wlewamy 2 łyżki oliwy. Kaczkę wkładamy do brytfanny bez przykrycia do piekarnika temp 180 stopni na około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw żeby przyrumienić kaczkę.

6 komentarzy:

  1. Jadłam ostatnio taka kaczke, wysmienita!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :) sama nigdy nie porwałam się na takie danie :) odważnie działasz w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam dzisaj po raz pierwszy wypróbuję kaczki w rękawie..

    OdpowiedzUsuń
  4. witam i pozdrawiam na pewno kaczusia jest bardzo smaczna lecz mam pytanie - czy kacza jest luzowana? nic nie jest wspomniane na ten temat a z pierwszego zjęcia wynika że tak odkrojony plaster jest bez kręgosłupa czy jakiekolwiek kostki ,czyli wygląda że szkielet jest usunięty pozdrawiam a zarazem pozdrawiam smiling :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaczka nie została wyluzowana. Ma kręgosłup, kawałek został odkrojony nożycami. :-)

      Usuń
  5. chyba sprobuje zrobic taka na swieta;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń