poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Domowa tortilla z zielonym sosem










Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
1/5 szklanki oleju
Sól
Bazylia suszona

Składniki na sos:
½ szklanki jogurtu greckiego
1 lyżka majonezu
3 gałązki Bazyli
½ pęczka koperku
Sól
Pieprz
1ząbek czosnku

Składniki na farsz:
1 pierś z kurczaka
½ łyżeczki Bazyli suszonej
½ łyżeczki oregnao suszone
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
6 liści sałaty masłowej
6 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka zielonego
5 rzodkiewek
1 cebula czerwona
oliwa

Mąkę wsypuję do pojemnika, wlewam olej, wodę dodaję sól, bazylię i całość blenderuję. Wody dodawać w zależności od gęstości ciasta. Placki smażę na rozgrzanej patelni. Do jogurtu dodaję majonez, sól, pieprz, czosnek, bazylię świeżą, koperek i całość blenderuję. Ma powstać zielony sos. Pierś z kurczaka marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano suszone, czosnek sprasowany. Smażę na patelni grillowej. Kroję na kawałki. Na każdy placek układam sałatę, pomidorki, cebulkę piórka, rzodkiewkę, kurczaka, ogórka. Zwijam i polewam sosem.


6 komentarzy:

  1. Świetna propozycja na lżejsze jedzenie. Teraz akuratne:-) Piękne kolorki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :) bardzo lubimy takie jedzonko :) a dawno nie robiłam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na drugie sniadanie zabrane do pracy :)

    OdpowiedzUsuń