niedziela, 3 marca 2013

Żółte naleśniki w sakiewkach z sałatką i tofu







1 łyżeczka kurkumy
Pieprz kolorowy
Bazylia prymat
Oregano
kurkumy
1 jajko
6 łyżek wody gazowanej
3/4 szklanki wody niegazowanej
1,5 szklanki mąki wrocławskiej
sól
farsz
1 puszka kukurydza i groszek mała
½ opakowania tofu
½ puszki kiełków z fasoli
1 cebula czerwona
1/5 cukini
3 pomidorki koktajlowe czerwone
10 oliwek czarnych
½ papryki czerwonej
Sól
Por zielona część
oliwa

Ciasto na naleśniki blenderuję. Do miski przesiewam mąkę, wlewam wodę zwykłą i gazowaną, dodaje jajko, sól, kurkumę. Blender pozwoli nam uzyskać ładną konsystencję ciasta. Naleśniki smażę na oliwie. Tofu marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz kolorowy, bazylię, oregano. Smażę na patelni około 5 minut. Następnie kroję je w kostkę. Do miski przekładam groszek z kukurydzą , kiełki fasoli odsączone z zalewy. Dodaje tofu, pokrojoną paprykę czerwoną, oliwki czarne. Całość mieszam i napełniam naleśniki farszem tworząc sakiewki. Związuje je cienkimi paskami wyciętymi z pora. Talerz dekoruję pomidorkami koktajlowymi tworząc kwiatka. Z cebuli czerwonej wycinam drugiego kwiata. Środek robię z cienkich plasterków cukinii. Serca wycinam z papryki czerwonej. Oto mój pomysł na walentynkową kolację

1 komentarz:

  1. Fajne sa te sakiewki, ja jeszcze robię czerwone z soku buraczanegi i zielone zszpinaku :)))
    Wpadnij do mnie na nowego bloga przy okazji :)
    http://kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń