sobota, 16 marca 2013

Ziemniaki z jaglaną, cukinią zapiekane






5 ziemniaków
1 mała cukinia
4 duże pieczarki
1 cebula czerwona
½ czerwonej papryki
½ papryczki chili żółtej
½ szklanki kaszy jaglanej
Bazylia               
Oregano
Sól
Pieprz
2 łyżki startego sera żółtego
3 oliwki czarne


Ziemniaki szoruję, i wstawiam do piekarnika na klaszcze wyłożonej folią aluminiową na 40 minut temp 200 stopni. Po wyjęciu ziemniaki kroję na pół i wydrążam środek. Kaszę jaglaną gotuje w jednej szklance zimnej wody. Paprykę myję, i kroję w kostkę. Cukinie kroję też w kostkę razem ze skórą i przesmażam na patelni. Cebulę obieram kroję w kostkę, pieczarki myję i kroję w  plastry. Przesmażam na patelni cebulę, cukinię i pieczarki. Dodaję bazylię suszoną, oregano, sól, pieprz. Dodaję do kaszy razem z papryką czerwoną i chili pokrojoną. Ziemniaki napełniam farszem, posypuję serem, dodaje oliwki czarne pokrojone. Zapiekam jeszcze 10 minut.




4 komentarze:

  1. Cudne ziemniaczki:-)) Porywam jednego:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, takie kolorowe nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale kolorowo :) jak Ty to robisz, że każde Twoje danie jest atkie kolorowe?! :) uwielbiam jeść kolorowo, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń