sobota, 23 marca 2013

Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami krewetki z ananasem






1 szklanka ryżu do sushi
½ ananasa świeżego
1 papryczka chili czerwona
1 plaster imbiru świeżego
2 ząbki czosnku
1 szklanka groszku mrożonego
½ papryki czerwonej
Szczypta curry
6 pomidorków koktajlowych
1 oliwka czarna
1 gałązka pietruszki
1 łyżka orzeszków solonych
Sól
Pieprz
Olej z bazylią suszoną i pomidorami
½ łyżeczki Bazyli suszonej

Do potrawy tej wykorzystałam ryż do sushi. Gotuje się go tylko 10 minut i jest on moim ulubionym. Do garnka wlewam 2 szklanki wody , wsypuję ryż, dodaję sól, curry i gotuję 10 minut. W tym czasie jak gotuję się ryż marynuję krewetki. Do miseczki wlewam 2 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami, wsypuję sól, bazylię suszoną, dodaję papryczkę chili ½ pokrojoną drobno i sprasowany ząbek czosnku oraz pokrojony imbir. Krewetki marynują się i obieram ananasa. Potrzebuję polówkę. Obieram go, wydrążam środek i kroję na plastry. Obranie ananasa zajmuje mi 3 minuty. Na patelni grillowej Smażę krewetki jedną minutę, i plastry ananasa 3 minuty. Na drugą patelnię wsypuję groszek na odrobinie oleju duszę go, dolewam 3 łyżki wody. Dodaję sprasowany ząbek czosnku i pokrojoną paprykę czerwoną. Groszek duszę z 3 minuty. Na końcu  dodaję ryż. Całość mieszam doprawiam pieprzem Na patyczki nabijam krewetki, kawałki ananasa, połówki pomidorków koktajlowych. Ryż podaję z szaszłykami . Posypuję orzeszkami. Zrobienie obiadu zajmuje 20 minut

6 komentarzy:

  1. nie mogę się napatrzeć na te kolory

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie to wszystko wygląda, ładnie podane nic tylko siadać i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają, uwielbiam szaszłyki :) a w wersji egzotycznej to juz w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. krewetki uwielbiam, w każdej postaci. Twoje szaszłyki pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń