poniedziałek, 4 marca 2013

Pomarańczowy kurczak




2 pomarańcze
6 pałek z kurczaka mogą być udka
1 łyżka masła
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki soli
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta kolendry
Imbir świeży kawałek
½ papryczki chili świeżej

Kurczaka pałki, udka myję. Osuszam. Wkładam do miski. Dodaję sól, gałkę muszkatołową, imbir pokrojony, Kolendę, kminek, pokrojoną papryczkę chili. Całość mieszam, żeby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Masło roztapiam w rondelku i dodaję do niego sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Wcześniej ścieram skórkę i dodaję do kurczaka. Przekładam go do naczynia żaroodpornego i zalewam sokiem z masłem. Dodaję cząstki drugiej pomarańczy pokrojonej. Wstawiam do  piekarnika na 50 minut na 190 stopni.

2 komentarze:

  1. wspaniale wyglądają te przypalone pomarańcze :) Uwielbiam połączenia drobiu z owocami!

    OdpowiedzUsuń