sobota, 2 marca 2013

Krem marchewkowo cytrynowy







2 cytryny
4 marchewki duże
¼ selery
1/3 pietruszki dużej
1 pierś z kurczaka
1,5 litra wody lub rosołu
Sól
Pieprz
½ papryczki chili żółtej
4 liście Rukoli

Marchew obieram, myję, to samo z selera i pietruszką robię. Wkładam do garnka, razem z  piersią z kurczaka. Wlewam 1.5 litra wody i gotuję do miękkości około 30 minut. Wyjmuję pierś z kurczaka. Resztę warzyw blenderuję. Doprawiam solą, pieprzem wlewam sok wyciśnięty z jednej cytryny. Pierś kroję na kawałki i dodaję do zupy. Dekoruję papryczką chili i rukolą  oraz plastrami cytryny.

2 komentarze:

  1. Ależ przepiękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z cytrynką jeszcze nie robiłam :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń