sobota, 23 lutego 2013

Spaghetti z sosem bolognese










½ kg mielonego z szynki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka Bazyli suszonej
1 łyżeczka oregano
1 opakowanie makaronu spaghetti
¾ litra przecieru pomidorowego własnej produkcji
½ łyżeczka papryki czerwonej
4 pomidorki koktajlowe
Bazylią świeża
sól
pieprz
olej

Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam, przelewam zimną wodą. Cebulkę obrałam pokroiłam i razem z  czosnkiem i mięsem od szynki zmieliłam maszynką do mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam mielone. Dodałam przecier pomidorowy. Używam przecieru zrobionego przeze mnie latem. Doprawiłam papryką, bazylią, oregano. Makaron podaję z sosem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią świeżą.  

2 komentarze: