sobota, 9 lutego 2013

Sałatka ze szpinaku, z kaszą jaglaną z sosem pomarańczowym



 




szpinak świeży 1 opakowanie
 truskawki 7 sztuk
 pomarańcze 1 sztuka
suszone pomidory 6 sztuk
 kasza jaglana 5 łyżek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
miód 1 łyżka
 oliwa z oliwek 2 łyżki

Kasze jaglaną uprażyć na patelni i zalać wodą i gotować aż wchłonie wodę. Do kaszy dodać startą skórkę z pomarańczy i sok około 2 łyżki. Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na talerzu, lekko posolić i posypać pieprzem. Na to kasze. Dodać truskawki, pomarańcze, i 3 pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszać oliwę z z sokiem z pomarańczy i miodem, zmiksować z pozostałymi 2 pomidorami suszonymi na gęsty sos, ewentualnie dodać trochę soku z cytryny, gdyby sos był zbyt gęsty. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem. Posypać startą skórką z pomarańczy

1 komentarz: