niedziela, 24 lutego 2013

Sałatka od serca z miłości do wiosny







6 liści sałaty masłowej
7 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka zielonego
½ opakowania tofu
3 łyżki kukurydzy
2 łyżki kiełków fasoli
1 łyżka kaparów
1 papryka czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
 ½ łyżeczki bazylia suszona
½ łyżeczki oregano suszone
Koperek suszony
1 ząbek czosnku
Sól
1 pomidor duży

Sałatę myję, osuszam. Strzępię na talerzu. Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół i układam na sałacie. Tofu kroję w kostkę i dodaję również. Kukurydzę odsączam z zalewy i razem z kiełkami układam na sałacie. Ogórka kroję w plastry razem ze skórką. Kapary odsączam i dodaję też. Z papryki czerwonej wycinam serca i układam na sałacie. Oliwę, wodę wlewam do słoiczka, dodaję sól, oregano, bazylię , koperek, sprasowany ząbek czosnku. Całość mieszam energicznie w słoiku. Sosem polewam sałatkę. Z pomidora dużego obieram skórkę i robię róże do dekoracji.

1 komentarz:

  1. pysznie wygląda ta sałatka :) tak wiosennie i świeżo :) musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń