wtorek, 19 lutego 2013

Mielone z kaszą jęczmienną i pieczonym burakiem




½ kg mięsa od szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
1 bułka
6 łyżek bułki tartej
½ szklanki mleka
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1/3 ogórek zielony
Listki Bazyli
1 burak pieczony
1/3 papryki czerwonej
olej

Mięso miele przez maszynkę, razem z cebulą obraną i czosnkiem. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Bułkę mocze w mleku i dodaję do mięsa, razem z jajkiem. Wyrabiam kotleciki mielone i obtaczam je w bułce tartej. Smażę na oleju. Kaszę jęczmienną przelewam wodą i gotuję w proporcji 2:1 wody do kaszy. Po wchłonięciu wody odstawiam pod kocyk. Talerz dekoruję ogórkiem zielonym. Kaszę podaje z sercami wyciętymi z  papryki. Buraka upieczonego obieram tak jak jabłko. Skórkę zwijam i tworzę różę. Dekoruję bazylią.

2 komentarze:

  1. Normalnie arcydzieło na talerzu,ta róża jak prawdziwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ślicznie te Twoje dania wyglądają, aż szkoda jest ;)

    OdpowiedzUsuń