niedziela, 10 lutego 2013

Drobiowe roladki nadziewane szpinakiem z szagówkami i brukselką


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
 pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są 
ZT Kruszwica S.A producent linii Kujawskiej ze Smakiem 






Olej kujawski pomidory, czosnek i bazyliq
2 filety z kurczaka
20 dkg szpinaku mrożonego
½ pomarańczy
3 plastry ogórka zielonego
2 liście sałaty
4 pomidorki koktajlowe
1 ząbek czosnku
1 cebula
20 dkg brukselki
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka masła
Kawałek sera lazur
1 jajko
0,5 kg ziemniaków
Kopytka
¾ szklanki mąki wrocławskiej
Sól
1 jajko
1 łyżeczka koperku suszonego
Pieprz

Pierś z kurczaka rozcinam, rozbijam solę i pieprzę. Na rozgrzanej patelni na oleju kujawskim przesmażam pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku. Dodaje szpinak mrożony i dalej przesmażam. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz szpinakowy nakładam na pierś rozbitą zwijam, obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na patelni na oleju. Brukselkę gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i polewam bułką tartą zrobioną z 1 łyżki masła i 1 łyżki bułki. Sałatę myję, osuszam strzępię układam na talerzu, dodaję cząstki pomarańczy, plastry ogórka i kawałki sera lazur. Ziemniaki obieram, gotuję i odcedzam z wody. Jak ostygną blenderuję je dodaje jajko, sól, mąkę, koperek. Formuje wałek ciasta i odcinam szagówki. Gotuję je w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kujawskiego. Dzięki niemu kopytka nie skleją się  Podaję z roladą ze szpinakiem. Talerz dekoruję pomidorkami koktajlowymi.


2 komentarze:

  1. piękne zdjęcia :]
    i pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zgłoszenie do konkursu. Piękne zdjęcia i pyszne roladki.
    Pozdraiwam:)

    OdpowiedzUsuń