piątek, 18 stycznia 2013

Tagliatelle z suszonymi pomidorami i krewetkami królewskimi







400 gram makaron tagliatelle z pięciu zbóż
500 gram krewetek królewskich
1 słoiczek pomidorów suszonych z zalewy
Sól
Bazylia
Oregano
Pieprz
2 cebule
2 ząbki czosnku
6 oliwek czarnych
4 pomidorki koktajlowe
 1/3 ogórka zielonego 


Krewetki należy obrać, umyć dokładnie. Następnie robię marynatę, dodaje do nich, sól, pieprz, czosnek sprasowany, bazylię, oregano suszone, oliwę. Odstawiam na pół godziny. Cebulkę obieram, kroję drobno i przesmażam na patelni
Potem Smażę z cebulką krewetki jeszcze około 3 minuty. Makaron gotuje w osolonej wodzie 7 minut. Odcedzam i przelewam zimna wodą.  Na końcu dodaje pokrojone suszone pomidory. Wrzucam makaron, całość dokładnie mieszam i jeszcze chwile przesmażam. Talerz dekoruje, pomidorkami, oliwkami i ogórkiem zielonym.

1 komentarz:

  1. Krewetki we włoskim stylu. Piszę się na takie danie. :)

    OdpowiedzUsuń