sobota, 26 stycznia 2013

Smażony karp z ziemniaczkami w mundurkach z surówką



 



5 kawałków karpia
10 małych ziemniaków
2 cebule białe
1 cebula czerwona
1 ogórek
1/3 papryki czerwonej
1 marchewka
4 rzodkiewki
Oliwa z oliwek
Olej
Sól
Pieprz
Majeranek
3 łyżki mąki
10 dkg masła

Karpia marynuje dzień wcześniej, w oliwie, dodaję pokrojoną jedną białą cebulę, sól, pieprz, majeranek. Odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia karpia obtaczam w mące i smażę  na patelni na oleju aż się zrumieni. Następnie przekładam  do naczynia żaroodpornego i dodaje  masło na każdy kawałek plasterek. Ziemniaki myje, wkładam do garnka i gotuje w łupinach. Marchewkę obieram ścieram na tarce, ogórka kroje, cebule czerwoną tez kroje, paprykę także, oraz rzodkiewkę. Całość mieszam polewam oliwą z oliwek. Wykładam na talerz, razem z ziemniakami obranymi z łupinek.
Zimowe szaleństwa

1 komentarz:

  1. Uwielbiam karpia,nie tylko od święta,super przyrządzony.

    OdpowiedzUsuń