wtorek, 29 stycznia 2013

Rolada drobiowa nadziewana porą z kaszą jaglaną








 2 piersi z kurczaka
1 por biała część duża
½ szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka masła
Sól
Pieprz 
Oliwa 
1 jajko 
6 łyżek bułki tartej 
1 marchewka 
1/5 ogórka zielonego 
1 pomidor duży 
1 cebula 
1/2 łyżka mąki 
 
 Kaszę jaglaną zalewam 1 szklanką zimnej wody, dodaje sól, 1 łyżkę oliwyzagotowuje.
Jak kasza wchłonie wodę ściągam z ognia i chowam pod koc na 1 godzinę. Kasza dojdzie. 
Pierś z kurczaka myję, nacinam, i rozbijam. Solę, pieprzę. Por myję, kroje na drobno i
przesmażam napatelni na oliwie. Pod koniec dodaje masełko.Por jak ostygnie układam 
na każdej piersi. Zwijam je, obtaczam w jajku i bułce. Smażę na oliwie na patelni około 15 minut. 
Cebulkę drobno kroję i podsmażam na patelni od rolad. Zaciągam ją mąką. Do ½ szklanki wody
dodaje mąkę, rozrabiam i wlewam na patelnie, doprawiam solą, pieprzem.
Marchewkę obieram, myję, gotuje w wodzie około 30 minut.Na talerz układam kasze jaglaną
polewam ja sosem. układam roladę, marchewkę plasterki.Ogórkiem zielonym dekoruje talerz. 
Z pomidora robię różę

2 komentarze: