niedziela, 2 grudnia 2012

Tort kuszenie lata z owocami








biszkopt
100 g. palmy
8 jajek,
250 gr cukru,
szczypta soli,
150 gr.mąki,
masło do formy
mąka do wysypania formy.

Krem
1 kostka masła
1 kostka palmy z murzynkiem
5 jaj
10 łyżek cukru
Owoce
1 kiwi
30 dkg truskawek
Kilka wiśni
15 dkg borówek
15 dkg malin
1 morela
1 jabłko papierówka
1 jabłko czerwone
1 łyżeczka Kawy sypanej
Dżem z czarnej porzeczki mały słoiczek
1/3 szklanki brandy
½ czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
14 winogron ciemnych
Płatki migdałów


Palmę rozpuszczamy na wolnym ogniu studzimy. Na parze ubijamy jajka. Czyli do garnka wlewamy wodę gotujemy ją, i wstawiamy do garnka miskę z jajkami. Ubijamy je na puszystą masę i dodajemy cukier po łyżce. Miskę zdejmujemy z garnka i wstawiamy do zimnej wody i ubijamy dalej aż ostygnie. Wsypujemy do niej mąkę, i wlewamy tłuszcz. Delikatnie mieszamy . Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczmy w temp 180 stopni 50 minut.

Krem, jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę mikserem, można to zrobić na parze. Masło i palmę ucieramy i dokładamy po łyżce ubitej masy z jajek.
Kawę zaparzamy w ½  szklanki  wody, studzimy i odlewamy fusy.
Każdy blat tortu nasączam Brendy, i smaruje kremem. Drugi blat dodatkowo smaruje konfitura z czarnej porzeczki. Boki tortu smarujemy kremem i góra tortu także. Zostawiamy trochę kremu na wierzch tortu do zrobienia kwiatków. Tort dekorujemy owocami. Truskawki, morele kroimy na plastry i układamy w rozetę w kwiatki. Żeby kwiatki z owoców nam się trzymały musimy wycisnąć szprycą krem na który wbijamy płatki  kwiatków. Z jabłek wycinamy listki. Robimy to nacinając kolejne płatki i łączymy je potem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy mleko. Truskawki kroimy na pół razem z listkami i moczymy do połowy w czekoladzie. Układamy do Okoła tortu , zostawiając kawałek na którym zrobimy słupki z kremu i ułożymy na nich maliny i borówki. Na każdą truskawkę nakładam borówkę. Winogrona obieramy tak jakbyśmy chcieli płatki wyciąć od góry do dołu obieramy i mamy tak około 4-5 płatków z jednego. Łączymy je w kwiatek tak jak truskawki w formie rozety.  Z Kiwi wykrawamy plastry i dekorujemy . Z malin robię też kwiatka.
Boki tortu obsypujemy płatkami migdałów .
Smacznego :-)

4 komentarze: